Methodes moeten je vrij maken
Ik zat op Facebook in een discussie over systemen en methodes. Ik kwam tot de conclusie dat ze je niet vrij maken, maar juist afhankelijk maken. Ze houden je gevangen. Wat er gebeurt is dat de leider van het systeem een groep afhankelijken creëert, die dan de volgelingen worden. Deze volgelingen gaan dan de methode of het systeem aan nieuwe geïnteresseerden doceren. Het gebeurt in de politiek, in tennisland, in het bedrijfsleven eigenlijk overal. Wat mij opvalt, is dat je zodra je de leider aanvalt, dat de volgelingen dan in opstand tegen je komen. In therapeutisch en spiritueel gebied zie ik hetzelfde gebeuren.
Animal Farm
Ik kwam tot de conclusie dat elke methode, elk systeem als doel heeft je vrij te maken, wat je in feite al bent. Het probleem van de meeste methodes en systemen is dat je er afhankelijk van wordt.Wat in mij opkomt is het boek Animal Farm van George Orwell (We are all equal but some are more than equal).
Eigen Coach Zijn
Nu doceer ik zelf een verfijnde tennismethode die als doel heeft als speler om je Eigen Tenniscoach te worden. Het doel is dat je totaal onafhankelijk wordt van je tenniscoach. Dat je onafhankelijkheid,zelfstandig, authentiek en autonoom en vrij functioneert. Om dit te kunnen moet je precies,glashelder, laserscherp, nauwkeurig, gefocussed,krachtig, scherp, gedisciplineerd te werk gaan.
Het tennissysteem dat ik hanteer voldoet aan die voorwaarden. Feitelijk ben ik ook vrij geworden van mijn leraar ondanks dat ik nog genoeg zou kunnen leren en inspiratie bij hem ervaar. De basis is dat ik mijzelf kan coachen en begeleiden. Dat kan ik niet alleen op de tennisbaan, maar ook daarbuiten. Het coachen van mijzelf in mentaal opzicht heb ik van een bijzondere leraar geleerd en dan heb ik het niet over bijvoorbeeld NLP. Daarom kan ik ook zeggen dat mijn tennismethode je helpt om zowel op de baan als erbuiten zelfstandig te zijn.
Je Potentieel ontdekken en ontwikkelen
Bij het systeem van de tennisbond zie je feitelijk gebeuren dat fout op fout gecorrigeerd wordt. Het is dan logisch dat je dan nooit vrij wordt van je tennisleraar en niet je potentieel en grootsheid in tennis ervaart. Je ervaart de passie en de bezieling niet. Het is dan misschien wel kort door de bocht om te zeggen dat daarom zoveel mensen gestopt zijn met tennis.
Men heeft niet de werkelijke waardes van tennis ontdekt: Zelfvertrouwen, Eigenwaarde, Vitaliteit, Energie, Grootsheid, Zelfstandigheid, Spelvreugde,etc. Dat is ook logisch als je als hoofddoel hebt om de bal over het net te slaan. Je wordt afhankelijk van de tennisbal. Het is als de hond van Pavlov.
Programmeerfouten fuctioneel technische benadering
Het systeem crasht als er programmeerfouten in zitten. De Tennisbond probeert van alles om weer nieuwe leden te creëren en mensen voor tennis enthousiast te maken. Wat ze echter doen is nog steeds de leraren en tennissers niet vrij te maken, maar afhankelijk. Ik zie het ook in bijvoorbeeld het nieuwe opleidingssysteem. Je moet je bijscholen en je wordt afhankelijk van die bijscholingen. Je raakt verstrikt in een systeem en verdwaalt in het bos. Er komt nu ook beachtennis, paddletennis en dat wordt aangeboden als bijscholing. Het zijn verwoede pogingen, maar zijn bewegingen weg van de kern waar het nu om draait.
Zelfstandigheid en vrijheid
Laten we terug gaan naar het tennis. De vraag is wil jij en durf jij autonoom, afhankelijk, vol eigenwaarde en vrij te functioneren. Ik durf te beweren dat je dat in het tennisspel kunt ontwikkelen, maar ook buiten de baan kunt realiseren. En als er 1 vrij individu is, dan willen meer individuen dat. Dat lijkt me een meer logische benadering om nieuwe mensen tot enthousiasme voor het tennis aan te zetten.
Niet tegen de KNLTB
Ik ben niet tegen de KNLTB, ik ben niet tegen het systeem van de tennisbond. Ik ben meer tegen de noodzaak ervan. Ik ben voor vrijheid en bezieling. En met het een sluit het ander niet uit besluit ik dit betoog met een knipoog.