Totaal Tennis

totaaltennis1.001

Wat is Totaal Tennis?

Totaal Tennis is:

100 % Bewust Zijn Van Jouw Oneindige Potentieel!
100 % Inzicht in Wie Jij Bent!
100 % Spelen vanuit aspecten van Jouw Totale Potentieel: Vreugde, Blijheid, Genot, Ontspanning, Rust, Stilte.
100% Simpel

Potentieel
Jouw Oneindige Potentieel is het Bewustzijn dat moeiteloos, oneindig en zonder inspanning IS. Dit kan onmogelijke begrepen worden! Het is als het witte doek waarop een film geprojecteerd wordt, maar niemand die met zijn aandacht daar is.

Metafoor
Je hebt dus het witte doek en de film. En er zit ook nog iemand te kijken naar de film. Het witte doek is het bewustzijn, de film (of een personage in een film) is bijvoorbeeld het lichaam en de kijker zonder oordeel is de waarnemer. Dan heb je ook nog de kijker die commentaar geeft over de film. Dat noemen we ook wel ego. Dat is waar de meeste mensen aan lijden.

Zelfbeeld

Een ego leeft in een idee van een verhaal, een IK die zelfstandig onafhankelijk opereert. Dat is natuurlijk compleet flauwekul. Want om te ademen moet het hele universum meewerken. Dat IK heeft een zelfbeeld waaraan het moet voldoen en is ontstaan door de opvoeding. Een IK denkt dat hij de denker, de voeler, de proever, de ruiker, de ziener en maakt daar leuke of nare verhalen over. Maar dit alles verschijnt in Bewustzijn.Het is nit echt en het is niet de werkelijkheid. het voelt als echt, omdat je dit denkt.

Jezelf Zijn in Competitie
100 % Jezelf staat voor Vreugde, Kracht, Levendigheid, Genieten, Blijheid en staat in tegenstelling tot Competitie. Nauwkeuriger gezegd als je in competitie in vreugde kan blijven dan staat het niet in tegensteling. Maar de meesten verkrampen in competitie.

Essentiele Wil

Naast bewust zijn van je potentieel kun je ook opdrachten geven aan het potentieel om iets voor elkaar te krijgen. Dat noemen we de Essentiele Wil. Als je gaat oefenen dan neem je waar en vraagt om correctie. Je gaat niet telkens denken, racket omhoog, tellen , 2, 3. Nee je neemt waar bij tel 2 waar je racket zit. Dus als je denken ervaart dan……..wordt bewust dat jij de denker niet bent.

Hoe kom je tot je potentieel in tennis?

Door een automatisme te ontwikkelen, zodat je niet bewust ergens meer mee bezig hoeft te zijn. Dat automatisme is een herhaalbare foutloze moeiteloze krachtige stille beweging. Dat zijn woorden van Essentiele kwaliteiten van jezelf. Maar stop niet bij die kwaliteiten. Jij bent immers de waarnemer van je kwaliteiten.

Essentieel Contact, Essentieel Relateren
Dus het komt neer op Essentieel Contact met jezelf te ervaren en Essentieel met de ander te Relateren om Jezelf te ontwikkelen. Samen groeien. Leuker kan het niet. Tennissen doe je niet alleen.

Felix Kaplan ontwikkelde tennisbewegingen die overeenkomen met jouw Potentie en lichaamswetten.

De 10 regels van zijn tennisvisie zijn:

1. SLA DE BAL NOOIT OVER HET NET. Voer het resultaat – de bal over het net slaan – nooit als hoofddoel op. Onderstreep de leidende rol van de beweging – mechanisch, grof en met een minimaal aantal details. Proces is belangrijker dan doel. De bal is een toetsmiddel van je beweging. Niet meer! ik vind het kopje:”sla de bal etc.” niet helder,daar moet je iets anders voor bedenken:”wil de bal niet over het net krijgen of slaan”.

2. ISOLEER ZOVEEL MOGELIJK DE BEWEGING ZELF. Schakel alle spieren uit die onnodig zijn voor het uitvoeren van de beweging van forehand of backhand. Dat bereik je door een bepaalde positie in te nemen. En sta absoluut stil als je je beweging uitvoert. Freeze! Maak daarbij zo efficient mogelijk gebruik van de grotere spieren van je arm. Vermijd hoofd-, pols-, zelfs elleboogbewegingen. Gebruik geen grimas maar een masker. Buig je rug niet en begin elke beweging van forehand en backhand met je kin.

3. ADEM! PAS DE KWALITEITSCONTROLE VAN JOUW BEWEGING TOE. Alle bewegingen moeten, net als bij de kwaliteitscontrole in de industrie bij de reserveonderdelen kan weg, zo veel mogelijk identiek zijn. Je mag nergens opletten, je mag de beweging niet bewust construeren. Adem in tegelijk met je achterzwaai, adem uit kort voor dat je de bal slaat. En om het uitademen te bevorderen: probeer je uitzwaai zo lang mogelijk te rekken.

4. BEGIN DE BEWEGING NAAR VOREN MET DE VAL VAN JE RACKET. Versnel je racket dat op weg is naar de bal niet met je spieren. De eerste impuls moet van de val van je racket aan het einde van het achterzwaai komen. Anders kan je niet ademen! Inspanning is niet anders dan een methode om het ontplooien van je eigen zelf te ontlopen. is mij niet duidelijke

5. STA OP EEN je VOET, DRUK DAAROP ALSOF JE WORTELS IN DE GROND WIL SCHIETEN. Je voetenwerk is het compensatiemiddel voor het stilstaan tijdens het slaan van de bal. Onderstreep versterk de as van je lichaam. De as is een de rechte lijn die je hoofd met de (ene) voet waarop je drukt verbindt. Zorg dat je voet zoveel mogelijk achter de bal komt. Maak maximaal gebruik van de massa van je lichaam.

6. TEL: EEN-TWEE-DRIE. Introduceer ritme om je beweging beter te kunnen controleren. Als je hoort,dat je tegenstander de bal slaat, tel EEN!, als de bal de grond raakt dat is tel TWEE, als jezelf de bal slaat is dat DRIE. Bij TWEE moet je zo ver mogelijk klaar zijn met je achterzwaai, bij DRIE moet je met het uitademen beginnen.

7. PROBEER ZO VEEL MOGELIJK DE TIMING UIT TE SCHAKELEN. Door tussen de bal en je ogen je linker hand (bij forehand) of je rechter schouder (bij backhand) te plaatsen. Door stil te blijven staan en door je beweging te isoleren kan je je slag zo organiseren dat je de bal steeds op dezelfde afstand tot je lichaam slaat. Ook het plaatsen van je voet achter de bal – rechter bij forehand, linker bij backhand helpt. Dan vervalt de zwakste schakel in tennis – de timing.

8. GENIET VAN JE GESLAAGDE BEWEGING. Geniet van de souplesse van je spieren, van de niet geblokkeerde spieren als je uitademt, denk dat je fantastisch bent, pas een ego-massage toe, gebruik het masker van je innerlijke glimlach. Zorg dat de hoekjes van je mond omhoog gaan. Positief denken! Maak er een ritueel van.

9. BEWEGING IS EEN MACHTIGE MIDDEL OM EEN NIEUW BEELD VAN JEZELF TE SCHEPPEN. Het herhalen van een en dezelfde gezonde beweging maakt dat wij meer op ons lichaam durven te vertrouwen en dat verhoogt vervolgens weer ons zelfvertrouwen buiten het tennis. Vervreemding wordt in vertrouwdheid = vertrouwen omgezet. Het beheersen van tennisbewegingen geeft je een gevoel van onafhankelijkheid en succes (geeft).

10. SPELEN IS EEN NIEUWE WERELD WAARIN (ER) GEEN BEDREIGINGEN OF GEVAREN BESTAAN. Dat is de wereld van een kind, van je eigen jonge, beschermde jaren. Het leven in zijn totaliteit, een zorgeloos leven! A moveable feast! Dat? is een mogelijkheid/middel? om het contact(de konnektie?) tussen je geest en je lichaam in balans te brengen.

Als je de beweging onder de knie hebt, kun je je verdr ontwikkelen naar het niveau van de werldtoppers, maar eerst de basisbeweging leren anders creeer je een scheve Toren van Pisa!

Wil jij dit ook dan heb je naast de les ook de motivatie om zelfstandig te oefenen. Het doel is je Eigen Tenniscoach te Zijn.

Tennislessen worden gegeven in Zaandam en Haarlem. Voor informatie mail patrickbaijards@gmail.com of bel naar 0636055811.

Het gratis eBook...
Vul je emailadres in en klik op toegangsknop.
We respecteren je privacy.