Visie

Ik ontdekte bij mijn tenniscoach Felix Kaplan (Kaplanetics en Healing Tennis) het geheim van tennis. Hieronder vind je zijn ontdekkingen.

Felix Kaplan 

Mijn naam is Felix Kaplan. Ik ben 68 jaar oud. Ik verhuisde 40 jaar geleden naar Nederland. Tot nu toe run ik wat  de oudste tennisschool van Amsterdam blijkt te zijn. Al 35 jaar. Solo. En ik heb geen enkele dag gemist.

Natuurlijk, als je werkt voor jezelf, en niet voor de “goede oom”, ga je altijd naar het werk ook al als je zwak en duizelig bent. Maar toch hoewel deze factor is belangrijk, is het niet alleen verantwoordelijk voor mijn inzet daarom begon ik antwoord te zoeken hoe het mogelijk was. Mijn hele leven heb ik hard gewerkt. Ik werkte niet alleen met klanten, maar ook heb ik altijd geprobeerd mijn eigen kwaliteiten te verbeteren.

Zo wonnen mijn leerlingen in totaal negen nationale titels won en de beste pupil van mij schopte het tot Wimbledon hoewel ik me niet alleen met tennis bezig hield.

Maar al die energie die ik kon stoppen in mijn talrijke academische en zakelijke projecten kan ik alleen tennis bedanken voor de fysieke en mentale vorm, die essentieel was om ermee door te gaan.

Maar welk aspect van het tennis precies stond me toe om voortdurend in vorm te zijn?

Langzaam kwam ik tot een verbluffende conclusie: tennis is een sport die een zelfgenezende kracht in zich draagt. We kunnen natuurlijk met gemak vaststellen dat bewegen uberhaubt zeer gezond is en op correcte manier ademhalen bij het tennisspelen levert ook een belangrijk bijdrage aan het gezond blijven. Maar er was nog een aspect dat me voortdurend boeide – de vibraties. Dat is wat ik heb ontdekt!

Contact tussen het racket en de bal zorgt voor gezonde vibraties die op het lichaam een helende werking kunnen hebben. Dat zijn impulsen die overeenkomsten vertonen met elektrische impulsen die  de conditie van lichaaamsorganen scherp in de gaten houden. Dat is te vergelijken met de pacemaker die het hartritme stuurt en desnoods corrigeert.

In Kaplanetics: healing tennis gebeurt het met een precieze herhaling van een slagbeweging onderstreept door de timing en de positie van de speler tegenover de bal. Het lichaam moet met behulp van het voetenwerk zo precies mogelijk voor de bal geplaatst worden om een ideale slagbeweging te maken. Dit moet telkens worden herhaald, zodat de ontstane vibraties en het geluid van de slag zo min mogelijk afwijkingen van elkaar vertonen.

Dat betekent dat zich in het brein van de speler revolutionaire verschuivingen plaatsvinden. De rol van de slagbeweging moet uitgroeien tot het belangrijkste aspect van het spel. Het precies herhalen van de beweging is belangrijker dan de pogingen met de hulp van zeer uiteenlopende slagbewegingen de bal over het net te slaan en moet gekoppeld zijn aan het in- en uitademen.

Het idee is gebaseerd op neuromodulatie, het proces waarbij de zenuwen dat elk ander deel van het lichaam verbinden met de hersenen en het ruggenmerg (het perifere zenuwstelsel) bewaakt de status van de interne organen en reguleert lichaamsreacties op afwijkingen. Daardoor worden neurofysiologische signalen actief geïnitieerd met als doel de werking van het zenuwstelsel te beinvloeden.

Dat is geen nieuw idee op zichzelf, maar in het tennisspel is het niet eerder toegepast.

Natuurlijk vereist  het dat de speler zijn lichaam van binnen moet ontdekken . Hij of zij moet leren nauwkeurig te luisteren naar het eigen lichaam. Daarbij maakt de speler gebruikt van de methodes van vibratie gevoeligheid (seismostenie). Hij of zij registreert de vibraties, hun aard, de ritmiek, de diepte waarmee de vibraties het lichaam penetreren, zich in de spieren nestelen.  De vibraties in tennis zijn kort, de bal zit of het racket tot 10 milliseconden. De speler krijgt te maken met een zeer korte impuls.

Het gevoel komt van de vingertoppen en verspreid zich via de huid langs de uitgestrekte slagarm door het lichaam naar de buikspieren om zich verder te verspreiden naar de spieren van de benen tot aan de tenen. Op die manier werkt de speler drempels, blokkades, verstoppingen in het lichaam weg.

De eisen die door Kaplanetics: healing tennis aan een speler worden gesteld kunnen ontmoedigend lijken. Daarom moet er een speciaal techniek ontworpen worden die de helende uitwerking van het tennis faciliteert.

Daarom wordt elke beweging uitgevoerd vanuit  stilstand. De speler staat stil bij het slaan van de bal. Dat maakt het aanzienlijk makkelijker die spieren die direct betrokken zijn bij de slagbeweging van de rest van de spierstelsel af te zonderen.

Het lichaam wordt staande gehouden door maar liefst driehonderd spieren. Zo veel spieren houden het menselijk lichaam in het zwaartekrachtveld van de aarde verticaal en in balans. Dus het behouden van lichaamsbalans tijdens en na het slaan van de bal geniet de hoogste prioriteit want alleen vanuit de perfect gebalanceerde lichaamshouding kan de speler steeds van dezelfde genezende vibraties genieten.

Tennis is een geweldige kans voor de preventie, het vertragen van verouderingssymptomen, het uitstellen van een bezoek aan een medisch specialist. (Met natuurlijk de uitzondering van de tandarts).

Tennis concurreert uiteraard niet met medicatie en mag dat ook niet. Chemische interventie geeft veel sneller resultaten terwijl de oefening veel geduld vereist.

Toch wordt hetzelfde doel dat nagestreefd als in de traditionele geneeskunde – mens sano in corpore sano!

Healing tennis en niet killing tennis!

If you want to play like Federer, Nadal or Djokovic you have to see things from a correct perspective. My vision is one of unity and connection. Everything and everyone is connected to everyone is not seeing it because they are preoccupied by pressure or their thinking. To do nothing is where i beginn in discovering the tennismovement. By not doing naturally a movement develops and i follow that movement. Thanks to Felix Kaplan top tennis coach, who is the expert in Europe in the field of tennis movement I discovered the natural movements of tennis. A movement that naturally occurs as you omit all unnecessary. My base is to hit effortless and powerful without making mistakes. After that you can use the techniques of Federer and Djokovic and come to offensive tennis. I gently notice that the energy starts to flow into my body when I play tennis, i get into the flow and the thinking disappears. To master these strokes,it is advisable to do Tennis holidays. Weekly lessons do not much improve the situation. From my own experience I know that this is the highway to master your movements and you experience real passion for tennis. Then it’s time to integrate and to practice in the game. That practice means hitting a lot instead of just playing double party games. Especially in the games you play , I suggest you to play against people who are not that great. It is the best way to relaxed appluy your new movement. After that play against to whom you normally play and make progress. If you are going to play tennis this way the nervous system comes to rest, and the movements deepens. We’re going to move from the physical movement to move more energetically. It is about embodying, with the focus in the body. To move beyond thinking and emotions. In a natural way you become a better tennis player, without focussing on this. This method is completely opposite to being very busy on the court from an idea of ​​a separate individual that focuses on points and win and wants to avoid losing. The individual thinks it has a free will and can make choices. However, if such a person three times hits the ball very good, the 4th ball he misses, 5th, etc and becomes emotionally. Continuing to hit the ball back without mistakes and effortlessly ensures that the opponent gets frustrated. Up to level 4, there are few players who can beat you in this way because they hit from an incorrect posture in terms of movement and respect for who they are on the court. Tennis Zen arose after I did some silence retreats. Because of this, I looked in a different way and I could also implement this in the movement (Tennis Zen). Based on the idea that everyone should learn this I developed an ONLINE tennis program. Tennis does not have to be expensive!